ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
ДЪРЖАВАТА - ТОВА Е ФАРС

 
Рейтинг: 2.00
(117)
Светът в който живеем и това което се случва
Развитието не може да бъде за сметка на щастието
Оказа се, че демокрация и капитализъм не било едно и също
НОВИЯТ нов СВЕТОВЕН РЕД
И В ПАПУА НОВА ГВИНЕЯ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ...


Българите работят доста

ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. ПОЛИТИЧЕСКИ БЕДСТВИЯ. И ДРУГИ НЕЩАСТИЯ... / Политически бедствия...

06 Април 07, 17:02 / Автор: в. Сега
Вади ли гарван гарвану досието?

Новоизбраният шеф на комисията - Евтим Костадинов, бивш милиционер и бивш полицай.


Трудно е да се повярва, че току-що избраната комисия ще свърши работата, за която бе избрана

Любен Обретенов

Поредният епизод от сапунения сериал "Досиета" вчера завърши. Парламентът избра комисия, която ще трябва да изложи на показ кирливите ризи на комунизма и прехода.
Ако се вгледаме по-внимателно в състава на комисията, веднага ще разберем, че и този път политиците ще се опитват да ни убеждават, че поговорката "Гарван гарвану око не вади" не се отнася за тях. За шеф на комисията бе избран депутатът от БСП Евтим Костадинов - човек, който е завършил Висшата специална школа на МВР в Симеоново и е милиционер, впоследствие полицай, от кариерата. Зам.-шефът му Орхан Исмаилов пък е военен по образование, специализирал е и в академията на МВР, а за последно се подвизаваше в Държавната комисия по сигурността на информацията. Секретарят Румен Борисов пък работеше в Министерството на отбраната по времето на Николай Свинаров. Номинираният от "Коалиция за България" Георги Георгиев пък е партиен функционер, работил от 1980 до 1990 г. в структурите на ДКМС и БКП. Бил и председател на националния студентски съвет на България. С две думи, четирима от общо девет членове на комисията, включително ръководството, са свързани по някакъв начин или с МВР, или с МО, или са били по върховете на бившата партийна номенклатура. Да се очаква от тях, че добросъвестно ще излагат на показ документите на ДС, е оптимизъм, граничещ с наивност.

Досиетата продължават да бъдат инструмент за политически игрички.

Всяка партия се опитва да извлече маскимум дивиденти. От последното раздаване на картите, завършило вчера, БСП спечели може би в очите на своите си хардлайнери. С което пък показа на останалите, че приказките за нейната дълбока реформираност са преувеличени. Социалистите по всякакъв начин се опитаха да забавят и да протакат формирането на комисията и най-вероятно ще се държат по този начин и по време на нейната работа.
Що се отнася до НДСВ, те целяха да поизперат малко петното, което сами си лепнаха в миналия мандат, закривайки комисията "Андреев", и на практика стопираха процеса на отварянето на досиетата. Може и да повярваме на Николай Свинаров, че искрено иска да направи нещо по въпроса. Трудно обаче бихме могли да се хванем на въдицата, че НДСВ като цяло има политическата воля този въпрос да бъде решен веднъж завинаги. Много жълти активисти, юпита и прочие произхождат от червената номенклатура.
Колкото и да е абсурдно, Ахмед Доган и ДПС в крайна сметка се превърнаха във флагман на борбата за пълното отваряне на архивите на ДС. Умело възползвайки се от ролята си на управляващ, Доган успя да изземе инициативата на десницата, отреждайки й място в миманса, и тепърва ще продължава да печели дивиденти. Още повече че в ДПС няма какво да губи - това, че повечето там са бивши ченгета, се знае отдавна и от това не произтече нищо неприятно за партията.

Десницата пък за пореден път не успя да се обедини,

дори и по такъв въпрос, който би трябвало да е фундаментален за нея. Лидерът на СДС Петър Стоянов се опита да вкара в комисията анархиста Георги Константинов, който навремето е бил репресиран от ДС, и след като го отрязаха, Стоянов на инат отказа да предложи нов човек. На този етап ходът на лидера на СДС изглежда нелеп, защото пропусна възможността да има влияние в комисията.
Може би Стоянов се надява да спечели занапред от дистанцирането си от отварянето на досиетата по този начин. Един вид - СДС не е пожелал да е съучастник в този дирижиран процес. Само че ако нещата се развият действително така, изобщо не е сигурно, че някой ще се сети да аплодира СДС. Просто защото вече ще е твърде встрани от актуалните събития. А и колко може да бъде аплодирана позиция от типа "ние нали ви казвахме".
След заинатяването за кандидатурата на анархиста Константинов от ДПС и НДСВ заявиха, че са много разочаровани, тъй като са смятали да натиснат БСП да се откаже от 4-ия си член в полза на СДС. Така съотношението левица срещу десница и център в комисията щеше да е 3 към 6. Синята партия ще се опита да бъде близо до случващото се, създавайки анемична комисия по досиетата в сянка. Тя се кани да задава неудобни въпроси на титулярната. Кучетата ще си лаят, керванът ще си върви.
От вчера имаме нова комисия по досиетата, в която солидно присъствие имат бивши служители на МВР и номенклатури и която е резултат не на ясна воля за отваряне на архива на ДС, а на политически игри. Разбира се, това е логично. Защото е невъзможно настоящият политически елит да посегне на фундамента, върху който съществува.
Това, което все още може да уплаши някои наши политици, не са досиетата на ДС, а чужбина.

И вече не е ЕС, а само САЩ

Само колко се стреснаха преди месец от статията срещу Бойко Борисов в "Конгрешънъл куотърли". Тогава реакцията им не беше много обяснима, както и декларацията, че това е удар по България. Но ето че вчера стана ясно. Не било реалистично в двестастраничен доклад, поръчан от швейцарска банка, да пише само за Борисов и Пашата. Всъщност ставало дума за голяма част от политическия елит. Изводът е на вътрешната комисия на парламента. И сега ще моли Конгреса на САЩ да й го предостави. Което никога няма да стане. Но докладът е мина, която кой знае кога и за кого пак ще избухне. Борисов имаше късмет да е първи.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.85